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SPS 327 Camping Units FAQs 

Administration and Enforcement 

 

Q: How is a “Camping Unit” defined for the purposes of application of SPS 327? 

A: Chapter 101.63(1) of the State Statutes establishes standards for the construction and 

inspection of camping units set in a fixed location in a campground that are licensed 

by the Department of Health Services.  The standards apply to such units that contain a 

sleeping place, and that is used for seasonal overnight camping.   

SPS 327.08(9) defines Camping Unit as a framed structure or a tent, teepee, yurt, or other 

structure with fabric roof or walls that is 400 square feet or less in area, which is used for 

seasonal overnight camping in a campground. 

 

Q: Who is responsible for inspecting Camping Units? 

A:   Per SPS 327.06(1)(a) and 320.06, inspections of camping units shall be performed by the 

certified UDC inspector employed or contracted with the municipality in which the 

camping unit is located. 

 

Q: Does this code apply to existing camping units already in place? 

A:  No.  This code only applies to camping units for which construction commenced on or 

after the effective date of the code.  While this code has no bearing on camping units built 

prior to the effective date of this code, it does introduce the “Pre-Existing Insignia” that is 

available from the municipality upon request by the owner. The procedure for obtaining 

the “Pre-Existing Insignia”  is described in more detail on page 4 of this document.  The 

issuance of the “Pre-Existing Insignia” does not imply compliance with SPS 327. 

Q: How can an inspector purchase the Wisconsin Insignias or the Pre-existing insignias? 

A: Wisconsin insignias and pre-existing insignias shall be purchased by municipalities from 

the Department of Administration (DOA) Document Sales in accordance with the fee 
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established in s. SPS 302.34.DOA Document Sales can be accessed via the following 

web address within the selection for the Department of Safety and Professional Services.  

 https://docsales.wi.gov/ 

 

Q: Can local codes apply to camping units? 

A: SPS 327 is a uniform statewide code, thus a local municipality may not adopt an 

ordinance on any subject falling within the scope of the code. 

 

Q: Does SPS 327 apply to repairs of affected camping units? 

A: No.  The provisions of the code do not apply to repairs or maintenance of camping units, 

or the repair of electrical, plumbing, heating, ventilating, air conditioning and other 

systems installed in the camping unit. 

 

Q: Are municipalities required to adopt SPS 327 in their local codes? 

A: Yes.  All municipalities that exercise jurisdiction over the UDC for one- and two- family 

dwellings shall, by ordinance, adopt SPS 327 in its entirety. 

 

Q: Can a municipality that exercises jurisdiction over the UDC choose to not exercise its 

jurisdiction regarding camping units? 

A: Yes.  Per 327.06(1)(b) Municipalities intending not to exercise jurisdiction over the 

construction and inspection of new camping units shall notify the department, in writing, 

within 90 days of the effective date of this code. This notification must be made by 

Sunday, May 7, 2017. 

 Note: Notification of intent to not exercise jurisdiction and certified copies of rescission 

of ordinances should be sent to Department of Safety and Professional Services, Industry 

Services Division, PO Box 7302, Madison, WI 53701-7302. 

In municipalities not exercising jurisdiction under sub. (1), the department will oversee 

enforcement and inspection services for new camping units. 

 

Q: What exactly is defined as a “Campground”?   



 

A: “Campground” has the meaning given in DHS 178.03(3).   Note: DHS 178.03 (3) reads: 

“Campground” means a parcel or tract of land owned by a person, state, or local 

government that is designed, maintained, intended, or used for the purpose of providing 

campsites offered with or without charge, for temporary overnight sleeping 

accommodations. 

 

Q: Where do I obtain and submit a permit application for a camping unit? 

A: A Wisconsin camping unit building permit is obtained from and submitted to the 

municipality administering and enforcing this code or from a registered UDC inspection 

agency administering and enforcing this code in a municipality where the department has 

jurisdiction pursuant to s. 101.651 (3) (b), Stats., before any construction of a camping 

unit may begin. 

 

Q: How long is the Wisconsin Camping Unit Building Permit valid? 

A: The permit shall expire 24 months after issuance if construction of the camping unit has 

not been completed. 

 

Q: What inspections are required for a camping unit? 

A: A rough inspection of the following shall be performed after the rough work is 

constructed but before it is concealed to determine if the work complies with this code: 

 1. General construction, including framing. 

 2. Rough electrical. 

 3. Rough plumbing. 

 4. Rough heating, ventilating and air conditioning. 

A FINAL INSPECTION IS REQUIRED PRIOR TO OCCUPANCY.  A camping unit may not be 

occupied until a final inspection has been made of a camping unit’s construction, HVAC, 

electrical, plumbing, and transfer tank that finds no critical violations of this code that 

could reasonably be expected to affect the health or safety of a person using the camping 

unit. 

 

Q: How must an inspector note compliance with the camping unit construction code? 

A: Upon finding of compliance for a final inspection, the municipality shall assign a 

“Wisconsin insignia” to the owner of the camping unit as provided in s. SPS 327.12 (1).  

“Insignia” or “Wisconsin insignia” means a device or seal approved by the department to 

certify compliance with this code. 



 

Q: How must an inspector note noncompliance with the camping unit construction code? 

A: Upon finding of noncompliance for a rough or final inspection, the municipality or 

authorized UDC inspection agency enforcing this code shall notify the applicant of record 

and the owner, in writing, of the violations to be corrected.  The municipality or 

authorized UDC inspection agency shall order all cited violations corrected within 30 

days after written notification, unless an extension of time is granted under s. SPS 327.18. 

 

 

Q: What is meant by a “Pre-existing insignia” or “Wisconsin pre-existing insignia”? 

A: Per SPS 327.12(1)(b) An owner of a camping unit that is exempt from the provisions of 

this code, may request that the municipality issue a Wisconsin pre-existing insignia to the 

owner of the camping unit. Per 327.05(1), the municipality shall issue the pre-existing 

insignia upon request of the owner.  The pre-existing insignia tag shall contain language 

stating that the “unit was constructed before the code’s effective date.” 

 

Q: What are the record keeping requirements as they pertain to the camping unit 

construction code? 

A: Municipalities that have adopted an ordinance to enforce this code shall maintain records 

in accordance with all of the following: 

1. A record shall be made of each visit to a site, each inspection performed and the pass 

or fail results of each inspection. 

2. Applications forms, correction orders, correspondence and inspection records shall be 

maintained for 7 years after completion of the camping unit. 

Inspectors working under state contract shall maintain records in accordance with the 

provisions of the contract that was in effect at the time the inspections were completed. 

 

 

Q: Who is responsible for attaching the insignia to the camping unit? 

A: The owner of the camping unit shall affix the Wisconsin insignia to the camping unit. 

 

Q: Who is responsible for maintaining records of Wisconsin insignias that have been issued? 

A: The municipality that issues the permit is responsible for maintaining records for a period 

of 10 years after issuance of the camping unit permit.   

The municipality issuing the permit is also responsible for assigning a unique serial 

number to the camping unit which shall appear on the Wisconsin insignia. 



 

 

The municipality shall keep permanent records regarding the handling of all Wisconsin 

insignias indicating the following: 

1. The number of Wisconsin insignias affixed to camping units.  

 2. Which Wisconsin insignia has been applied to which camping unit. 

 3. The disposition of any damaged or rejected Wisconsin insignias. 

 4. The location and custody of all unused Wisconsin insignias.  

 

Q: Can the owner of a camping unit apply for a petition for variance with the department? 

A: Yes.  Per 327.16 the department may grant a variance to a rule if and only if the variance 

does not result in lesser standard of protection of the health, safety, and welfare 

established or intended by the code. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


